Akreditasyon Komisyonları Çalışma Usul ve Esasları

AKREDİTASYON KOMİSYONLARI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

 

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ

KALİTE VE AKREDİTASYON KOMİSYONLARI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

 

Amaç ve Kapsam

MADDE 1) Bu çalışma usul ve esaslarının amacı, Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kalite ve Akreditasyon Komisyonlarının çalışma usul ve esaslarını belirlemektir.

 

Kapsam

MADDE 2) Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kalite ve Akreditasyon Komisyonlarının oluşumu, işleyişi, görev ve sorumlulukları, yetkileri, kararların uygulanışı ve takibini kapsar.

 

Dayanak

MADDE 3) Bu usul ve esaslar, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun İlgili Hükümleri, Yükseköğretim Kalite Güvencesi Yönetmeliğine istinaden hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

MADDE 4) Bu çalışma esaslarının uygulanmasında;

a) Akreditasyon: Bir dış değerlendirici kurum (İlahiyat Akreditasyon Ajansı-İAA) tarafından belirli bir alanda önceden belirlenmiş akademik ve alana özgü standartların bir akreditasyon üst kurulu (İlahiyat Akreditasyon Ajansı-İAA) tarafından karşılanıp karşılanmadığını ölçen değerlendirme sürecini ifade eder.

b) Dış Değerlendirme: Bir akreditasyon üst kurulunun, eğitim ve öğretim kalitesinin, akreditasyon denetleme kurulu tarafından yetkilendirilen dış değerlendiriciler tarafından yürütülen dış değerlendirme sürecini ifade eder.

c) Dış Değerlendirme Kurulu (İlahiyat Akreditasyon Ajansı-İAA): Sürekli geliştirilen standartlar doğrultusunda lisans ve lisansüstü İlahiyat eğitim programlarının değerlendirilmesini ve izlenmesini gerçekleştiren akreditasyon denetleme kurulunu ifade eder.

d) Dış Değerlendiriciler: Bir akreditasyon üst kurulu tarafından görevlendirilen, akreditasyon başvurusu yapan programların değerlendirmeye alınıp alınmayacaklarına karar veren ve dış değerlendirme sürecini yürütmeye yetkin kişileri ifade eder.

e) Akreditasyon Belgesi: Akreditasyon sürecinin dış değerlendirme kurulu tarafından değerlendirilmesi sonucunda programın akredite olduğunu gösteren belgeyi ifade eder.

f) Akreditasyon Komisyonu: Akreditasyon çalışmalarının düzenlenmesi ve yürütülmesinden sorumlu olan İlahiyat Fakültesi Akreditasyon Komisyonlarını ifade eder.

g) Başkan: Tek başına geçtiği yerlerde Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kalite ve Akreditasyon Üst Komisyonu başkanını ifade eder. Komisyonla beraber geçtiği yerlerde ise söz konusu komisyonun başkanını ifade eder.

h) Raportör: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akreditasyon Komisyonu raportörünü ifade eder.

ı) Üyeler: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Akreditasyon Komisyonları üyelerini ifade eder.

i) Fakülte: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni ifade eder.

j) Dekanlık: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığını ifade eder.

k) Bölüm Sekreteri: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bölüm sekreterini ifade eder.

l) Öğrenci Temsilcisi: Adıyaman Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencilerinden seçilen öğrenciyi veya temsilci seçilemediği durumlarda lisans ve lisansüstü öğrencileri arasından teklif edilen ve Dekan tarafından atanan bir öğrenciyi ifade eder.

 

Komisyonların Oluşturulması ve İşleyişi, Görev ve Sorumlulukları, Yetkileri ile Komisyonların Kararlarının Uygulanması ve Takibi

 

Komisyonların Oluşturulması ve İşleyişi

MADDE 5 - (a) Kalite ve Akreditasyon Komisyonları başkanlığı Akreditasyon Komisyonları üyeleri arasından yapılacak seçimle belirlenen başkan tarafından yürütülür.

(b) Komisyonların üyeleri, aynı Fakülteden, farklı anabilim dallarından olmak üzere Dekanlık tarafından belirlenen üyelerden oluşur.

(c) Komisyonların üyelerinin görev alacağı komisyonlar gerekli görülmesi durumunda Dekanlık tarafından revize edilebilir.

(d) Komisyonlar, başkanın çağrısı üzerine yılda en az iki defa toplanır. Toplantıların gündem maddeleri, yeri, zamanı ve süresi başkan tarafından belirlenir. Toplantı gündemine, toplantı öncesinde ve sırasında üyelerin teklifi üzerine komisyon kararıyla ek gündem eklenebilir.

(e) Kalite ve Akreditasyon üst ve alt komisyonları salt çoğunlukla toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Alınan kararlar toplantı tutanağına kaydedilir ve ilgili komisyon başkanı ve üyeleri tarafından imzalanır.

(f) Komisyonların ofis ve personel destek hizmetleri İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülür.

 

Kalite ve Akreditasyon Komisyonlarının Görev ve Sorumlulukları

MADDE 6 - (1) Komisyonların görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Kurumun stratejik planı ve hedefleri doğrultusunda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve kalitesinin iyileştirilmesi kapsamında çalışmalar yapar. Dış değerlendirme kurulu (İlahiyat Akreditasyon Ajansı Değerlendirme Takımı) tarafından belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda bu çalışmaları planlar ve Dekanlık onayına sunar.

b) Dış değerlendirme sürecinde gerekli hazırlıkları yapar, dış değerlendirme kuruluna her türlü desteği verir.

c) Ulusal / uluslararası düzeyde İlahiyat Akreditasyon Ajansı (İAA) tarafından belirlenen standartlar doğrultusunda, Fakültenin eğitim-öğretim faaliyetleriyle ilgili diğer komisyonlarla iş birliği yapar.

d) Akreditasyon çalışmaları kapsamında Dekanlık aracılığıyla anabilim dalları ve diğer komisyonlardan görüş alır.

e) Akreditasyon sürecinde başvuru için gerekli hazırlıkları yapar, bu bağlamda Fakülte Öz Değerlendirme Raporu’nu ve Ara Raporu hazırlar ve Dekanlık onayına sunar.

 

Kalite Komisyonları Üyelerinin Görev ve Sorumlulukları

MADDE 7) Kalite Komisyonları üyelerinin görev ve sorumlulukları şunlardır:

a) Akreditasyon süreci ve dış denetimlere yönelik başkan tarafından verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.

b) Akreditasyon sürecinde gerekli olacak Öz Değerlendirme Raporu’nun ve Ara Rapor’un düzenlenmesinde görev alır.

c) Akreditasyon belgesi alındığı takdirde, fakülte eğitim ve öğretim faaliyetlerine yönelik güncellemelerde görev alır.

d) Dış Değerlendirme Kurulu tarafından yapılacak olan dış denetlemelerde aktif sorumluluk alır.

e) Gerektiğinde gündemde yer alan konulara ilişkin ilgili anabilim dalı üyelerinin görüş ve önerilerini alır.

 

Başkanın Görevleri

MADDE 8) Başkanın görev ve sorumlulukları şunlardır:

1) Kalite ve Akreditasyon Üst Komisyonunun görevlerini yerine getirmesinde Dekanlığa karşı sorumludur.

2) Başkanın görevleri:

a) Toplantı gündemini belirler.

b) Her yarıyıl için toplantı takvimini belirleyerek komisyonları o takvim doğrultusunda toplantıya davet eder.

c) Gerekli hallerde alt çalışma grupları oluşturur.

d) Komisyonların raporlarını Dekanlığa ve gerektiğinde anabilim dalı başkanlıklarına sunar.

e) Komisyonları Fakülte içinde ve dışında temsil eder.

f) Komisyonların toplantı tutanaklarını dosyalayıp arşivlenmesinin kontrolünü sağlar.

g) Akreditasyon sürecinde gerçekleştirilecek çalışmalar ve dış denetimler sırasında komisyonların üyelerine liderlik eder.

h) Akreditasyon sürecinde gerekli olacak Öz Değerlendirme Raporu’nun ve Ara Rapor’un son kontrolünü sağlayıp, Dekanlık onayına sunar.

ı) Akreditasyon belgesi alındığı takdirde, fakülte eğitim ve öğretim faaliyetlerine yönelik güncellemelerin yapılmasını koordine eder.

 

Raportörün Görevleri

MADDE 9) Raportörün görev ve sorumlulukları şunlardır:

(1) Raportör, Akreditasyon Komisyonları üyeleri arasından yapılacak seçimle belirlenir.

(2) Raportörün görevleri:

a) Başkan tarafından belirlenen toplantı gündemini ve toplantı tarihini komisyon üyelerine yazılı olarak bildirir

b) Komisyonların toplantı tutanaklarını dosyalayıp arşivler, akreditasyon ile ilgili bütün dokümanları komisyonların arşivlemesinde görevli Fakülte Sekreterine teslim eder.

c) Toplantı sırasında alınan kararları raporlar, Kalite ve Akreditasyon Üst Komisyonu başkanına ve üyelerine sunar.

d) Komisyonların üyeleri arasında iletişimi sağlar.

 

Akademik ve İdari Birimlerin Akreditasyon Çalışmalarına Katılımı

MADDE 10 - (1) Fakültenin akademik ve idari birimleri ve personelleri, Akreditasyon Komisyonunun çalışmalarına destek verir. Komisyonun yönlendirmesi doğrultusunda, kendi akademik Programlarının ve idari hizmetlerinin kalite geliştirme faaliyetlerini koordine eder ve performanslarını izler.

 

Kalite ve Akreditasyon Üst Komisyonunun Yetkileri

MADDE 11 - (1) Kalite ve akreditasyon üst komisyonunun yetkileri şunlardır:

a) Akreditasyon süreci ile ilgili çalışmaları planlamak, organize etmek ve gerektiğinde alt çalışma ekipleri kurmak.

b) Fakültenin akreditasyon sürecinde İAA Standartları’na uygun yapılması gereken düzenlemelere ilişkin rapor hazırlamak ve Dekanlık onayına sunmak.

 

Kalite ve Akreditasyon Komisyonlarının Kararlarının Uygulanması

MADDE 12 - (1) Komisyonlar, başkan tarafından temsil edilir. Alınan kararlarda uygulamadan ve kararların takip edilmesinden sorumlu olan kişiler belirtilir. Kararlar başkan tarafından ilgili kişi ve birimlere bildirilir. Komisyonların adına gerçekleştirilen yazışmalar başkanın imzasıyla yapılır.

(2) Kararların uygulanması ve akreditasyon süreciyle ilgili gerçekleştirilecek her türlü harcama Dekanlık tarafından tahsis edilecek ödenekten karşılanır.

 

Komisyonların Kararlarının Takibi

MADDE-13 - (1) Akreditasyon süreciyle ilgili çalışmaların ve komisyonların kararlarının takibi Kalite ve Akreditasyon Üst Komisyonu başkanı ve Dekanlık tarafından yapılır.

 

Çeşitli ve Son Hükümler

MADDE 14 - (1) Bu çalışma usul ve esaslarında hüküm bulunmayan hallerde konuya ilişkin ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 15 - (1) Bu çalışma esasları Fakülte Yönetim Kurulu tarafından onaylandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 16 - (1) Bu çalışma esasları hükümleri Dekanlık tarafından yürütülür.